[O2] Zakup auta - co wybrać

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Grzenek
    Classic
    • 2013
    • 1

Mówiłem że jest w lewo , facet ją ustawił niby prosto ale po wyjechaniu z warsztatu nadal jest w lewo ??? ale samochód jeździ lepiej niż po ustawianiu zbieżności w ASO. Ja to mam odczucie jakby ta kierownica miała luzy. Podobne odczucie miał szwagier jak do niej wsiadł, mówi że chce skręcić a samochód go nie słucha.
  • numer11
    Classic
    • 2012
    • 8

Witam,

Noszę się z zakupem Octavii Combi 1.8 TSI Elegance

To co chciałbym obowiazkowo to:
    +DSG (priorytet)
    +lakier met. Beż Cappucino
    +pakiet biznes
    +koło zapasowe

Ogólnie celowałem w Family Plus ale przy 1.8 TSI nie można mieć DSG (chyba celowo to zrobili) wiec nalbliżeju mi było do Elegance.

1.Pierwsze pytanie - dużo osób poleca Xenony - czy to faktycznie aż taka super sprawa? Co ogólnie dają i czy eksploatacja ich jest droga? (nie znam się zupełnie ale czy się przepalają czy coś takiego)

2. Czy tapicerka w Elegance (ciemna) jest lepszej jakości niż Ambition?

3. czy GSM II jest bardziej funkcjonalne niż GSM III? Czy są ogólnie problemy z łączeniem z telefonem i czy system sie sprawdza? Czy mając GSM II mogę wybrać numer na radiu Bolero i zadzwonić?

4. Czy zamontowanie alarmu fabrycznego wiąże się z noszeniem dodatkowo breloczka? (fuj)czy może rozbraja/uzbraja się przy otwieraniu drzwi?

5. Czy cornery są funkcjonalne? Czy odkodowanie na spocie(spot to zjazd klubowiczów tak?) jest płatne? czy nie tracę przez to gwarancji? ktoś powiedział ze przy xenonach nic nia dają - prawda?

Na razie mam sensowną ofertę od danielcia ale do Krakowa trochę daleko.

Proszę o pomoc.

Marcin

Komentarz

• Mihau
      RS
      • 2009
      • 7460
      • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez numer11
      1.Pierwsze pytanie - dużo osób poleca Xenony - czy to faktycznie aż taka super sprawa? Co ogólnie dają i czy eksploatacja ich jest droga? (nie znam się zupełnie ale czy się przepalają czy coś takiego)
      Polecam. Żarniki dłużej świecą niż zwykłe H7 czy jakie tam są żarówki ale późniejsza wymiana jest droższa ale uważam, że warto. Żarniki chyba 150 PLN/sztuka.
      2. Czy tapicerka w Elegance (ciemna) jest lepszej jakości niż Ambition?
      IMO takiej samej jakości.
      5. Czy cornery są funkcjonalne? Czy odkodowanie na spocie(spot to zjazd klubowiczów tak?) jest płatne? czy nie tracę przez to gwarancji? ktoś powiedział ze przy xenonach nic nia dają - prawda?
      Nie wiem jak tam u Was na spotach ale w Wawie jak wpadniesz na spot to ktoś Ci zawsze zakoduje cornery za free (po wcześniejszym wpisowym w postaci dużej hot pepperoni ) Ja miałem cornery przy xenonach ale wyłączyłem je, bo jakiegoś mega "ŁAŁ" nie widziałem. Gwarancji nie stracisz.
      Na razie mam sensowną ofertę od danielcia ale do Krakowa trochę daleko.
      Napisz do kolegi jaczak1 z Mińska Mazowieckiego. Ja dostałem tam lepszą ofertę niż w Krk.

Tu masz podobny temat. http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=34556&start=0
      O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• Ayu
        RS
        • 2009
        • 4154

3. czy GSM II jest bardziej funkcjonalne niż GSM III? Czy są ogólnie problemy z łączeniem z telefonem i czy system sie sprawdza? Czy mając GSM II mogę wybrać numer na radiu Bolero i zadzwonić?
        Tak. Ja tylko dzwonię z samochodu i nie potrzebuję GSM III.
        4. Czy zamontowanie alarmu fabrycznego wiąże się z noszeniem dodatkowo breloczka? (fuj)czy może rozbraja/uzbraja się przy otwieraniu drzwi?
        Nawet alarm dokładany u dealera nie powoduje potrzeby noszenia dodatkowego breloczka ale zamawiaj fabryczny. Dokładany ma wadę w postaci najczęściej kijowych, słabo zamontowanych czujników.

Komentarz

• Mihau
          RS
          • 2009
          • 7460
          • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez hotrain
          Nawet alarm dokładany u dealera nie powoduje potrzeby noszenia dodatkowego breloczka ale zamawiaj fabryczny. Dokładany ma wadę w postaci najczęściej kijowych, słabo zamontowanych czujników.
          No i jeszcze to, że mogą Ci trzeszczeć plastiki po montażu w serwisie, a nie przy produkcji samochodu i brudne elementy tapicerskie. Widziałem taki przypadek.
          O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• ary
            Rider
            • 2011
            • 634

Mam GSM II z Bolerem i multifunkcją. Książka telefoniczna jest dostępna zarówno na radiu jak i na MAXI-DOT. Wybieranie numerów nie wpisanych do książki dostępne z poziomu Bolera
            O2 Scout 1.8 TSI

Komentarz

• Yarwa
              Elegance
              • 2010
              • 915
              • BMW

komuś pewno chodziło o to, że ksenony sa skrętne to po co cornery. Z tym, że ksenony skręcają jak masz prędkość powyżej 40km/h, a poniżej działają własnie cornery. IMO cornery przydaja się przy manewrach w nocy jak gdzieś parkujesz, przy jakiś krawężnikach itp. Zakoduja ci na spocie albo sam sobiesz kupisz kabel za jakaś 100. Za kornery w skodzie musiałbys dac 400zł, tak wiec 4x taniej kupisz kabel, zakodujesz kornery i jeszcze jakieś tam duperele które będziesz chciał.
              NAd ksenonami się nie zastanawiaj.
              GSM II w zupołności wystarcza, no chyba, że chcesz odczytywac SMS na maxidot to wtedy GSMIII.

Komentarz

• dato
                L&K
                • 2012
                • 1431

Zgadzam się z powyższym z drobną uwagą - mając poprawną instalację przy GSMIII korzystasz z anteny modułu w aucie = lepszy zasięg na zadupiach.

Ja używam jak GSMII bo telefon nie głupieje przy częstym wsiadaniu / wysiadaniu w mieście, a dodatkowo możesz kontynuować rozmowę (z 1-2s przerwy) wsiadając / wysiadając. Na GSMIII przełączam w długiej trasie i przy słabym zasięgu.

Xenon - bajka. Ani chwili się nie zastanawiaj.

Komentarz

• TomekRs
                  RS
                  • 2011
                  • 1670

Ja od kad mam kornery to wjezdzanie do garazu stalo sie latwiejsze. Widze dokladnie kraweznik, przydomowe roslinki, kamyki itp.
                  Co do ksenonow-nie wyobrazam sobie nastepnego auta bez ksenonow. Zupelnie inna widocznosc podczas jazdy. Na trasie rzadko zdarza mi sie wlaczac swiatla dlugie.

Platnie odblokowac kornery i inne bajery to mozna jakiemus losiowi. Ludziom z forum robi sie to non profit aczkolwiek jakis profit z tego jest :szeroki_usmiech (hot peperoni, dobry czteropak itp )

Ogolnie to do tej octavki dobierz sobie jeszcze czujnik zmierzchu i deszczu i dobre radio (np. bolero).

Komentarz

• numer11
                    Classic
                    • 2012
                    • 8

Czujnik deszczu mam w Lagunie i mam po nim uraz psychiczny do końca życia (muszę kiedyś nagrać jak pracują wycieraczki). Czujnik zmierzchu też mam ale jakoś nie jest dla mnie użyteczny.

Mam jeszcze zamiar dokupić gwarancję na 4 lata (do 60 000 tyś) za 1.5 tyś. Zawsze trochę bezpieczniej.

Moja Renia trochę mnie ostatnio wkurzyła i pomyślałem że wezmę nową octavię taką "podstawową" ale jak trochę posiedziałem to wychodzi już prawie full wypas. W sumie autem chce pojeździć z 10 lat więc można poszaleć

Komentarz

• TomekRs
                      RS
                      • 2011
                      • 1670

Poczytaj dokladnie o tej gwarancji. Ja gdzies czytalem, ze o kant dupy rozbic. Tak naprawde ten dodatkowy rok czy dwa jak tam wychodzi bardzo malo obejmuje. Byly przypadki, ze komus auto sie rozwalilo to musial lawete sam oplacic, jakies tam czesci tez i suma sumarum wyszlo, ze bezuzyteczna ta dluzsza gwarancja a za 1.5tys zl mozna np. zrobic program i latac 230KM octavka
                      Co do czujnika deszczu-tak samo, nie wiem co to znaczy wlaczac wycieraczki. To samo ze swiatlami. Wedlug mnie fajny gadzet i przydatny. Jedziesz w trasie i ochlapie cie jakis tir (wielokrotnie tak mialem i zanim zdejme reke i wlacze wycieraczki moze byc za pozno). Maja jakis tam moment opoznienia, ale i tak robia to porownywalnie albo szybciej niz czlowiek by zrobil.

Poza tym to Renault, wiec o czym rozmawiamy :szeroki_usmiech

Komentarz

• numer11
                        Classic
                        • 2012
                        • 8

Co do gwarancji to z tego co wiem to jest to teraz pełna gwarancja fabryczna a nie ubezpieczenie jak było kiedyś.

Co do czujnika deszczu - czy można mając go mimo wszystko przejść na "ręczne" sterowanie wycieraczkami?

Komentarz

• karpecik
                          Rider
                          • 2004
                          • 279

Ja już zamówiłem nową OII 1.8TSI+DSG.
                          I siedzę i czytam o zużyciu oleju w tych silnikach. I się zastanawiam czy dobrze silnik wybrałem. Bo 1.4TSI+DSG ani grama na 15.000 km nie bierze...
                          Albo będę miał pecha do silnika albo szczęście...

Komentarz

• ary
                            Rider
                            • 2011
                            • 634

Co do gwarancji to z tego co wiem to jest to teraz pełna gwarancja fabryczna a nie ubezpieczenie jak było kiedyś.
                            to jest dokładnie taka sama gwarancja jak standartowa dwuletnia i można ją wziąć tylko przy zakupie nowego samochodu. Potem na tych warunkach jej nie dokupisz.
                            Co do czujnika deszczu - czy można mając go mimo wszystko przejść na "ręczne" sterowanie wycieraczkami?
                            Pewnie, że można
                            O2 Scout 1.8 TSI

Komentarz

• adriand
                              Drive
                              • 2008
                              • 85

Re: Zakup auta - co wybrać

Noszę się z zakupem Octavii Combi 1.8 TSI Elegance
                              Marcin
                              Jeśli jeszcze nie zdecydowałeś to jeśli mogę polecić to rzeczy które są obowiązkowe
                              1. xenony
                              2. min. bolero
                              3. tempomat
                              4. czujnik deszczu

I na przyszłość dla mnie zdecydowanie czego brakuje po chipie to 4x4
                              Ja bym na bank nie brał dsg w tej samej cenie jest 4x4 które daje coś więcej niż automat
                              W 1.8 tsi po chipie masz 220KM a po wiekszych modyfikacjach pod 300KM
                              Tutaj nic nie da FWD

Komentarz

• ary
                                Rider
                                • 2011
                                • 634

Tyle, że aktualnie 4x4 wypadło z cennika
                                O2 Scout 1.8 TSI

Komentarz

• adriand
                                  Drive
                                  • 2008
                                  • 85

Zamieszczone przez ary
                                  Tyle, że aktualnie 4x4 wypadło z cennika
                                  A to kicha. Ciekawe czemu. Kiedyś bez problemu 1.8 było z 4x4 lub z DSG
                                  Na szczęście w superbie zostawili
                                  "Napęd 4x4 dla silnika 1.8 TSI/118 kW (dostępny jedynie z 6-stopniową przekładnią manualną)"

Mogę jeszcze raz tylko powtórzyć, że z 1.8 TSI musisz mieć min. 17tki a po chipie 18ki
                                  aby nie mieć problemów z trakcją i do tego najlepsze opony.
                                  Stąd ja gdybym miał teraz wybór to brałbym dodatkowo 4x4

Komentarz

• numer11
                                    Classic
                                    • 2012
                                    • 8

No ta trakcja trochę mnie martwi. Z drugiej strony myślę że DSG sporo w tym temacie pomoże.
                                    Mimo wszystko DSG to priorytet. Szwagier od kilku lat jeździ automatem i nie wyobraża sobie czegoś innego. Ja po krótkich jazdach jestem też oczarowany. Teraz jeżdżąc manuałem widzę jak bardzo to męczy.

Poza tym na razie 4x4 wycofali.A i tak z DSG bez 4x4 to już duuuuuużo wiecej niż początkowo planowałem na zakup.

Jak tato słyszy 90tyś za skodę to robi TAKIE oczy i mówi "Ja bym sto razy Passata wolał"
                                    (a to przecież golas w tej cenie a narwów z używkami i handlarzynami NIE CHCĘ)

Takie pytanie: Czy bez żadnego zestawy dla palących nie będę miał z przodu przy dźwigni zmiany biegów popielniczki ? czy i schowka tam nie będzie (docelowo chcę tam wsadzić CB ale potrzebuję jeszcze gniazda zasilania do nawigacji)Czy gniazdo 12v jest standardowo przy miejscu na kubki przy ręcznym?

Komentarz

• Rosomak
                                      L&K
                                      • 2011
                                      • 1365
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Czy bez żadnego zestawy dla palących nie będę miał z przodu przy dźwigni zmiany biegów popielniczki ?
                                      będziesz miał schowek wyściełany materiałem bez tzw. wkładu pierdolniczki...
                                      Czy gniazdo 12v jest standardowo przy miejscu na kubki przy ręcznym?
                                      Tak. Bez zestawu palacza, jest to typowe gniazdo 12V z wtyczką/zaślepką bez możliwości odpalenia zarzygałki. Jeżeli chciałbyś tam zapalniczkę odpalać, to trza wkład wymienić...
                                      Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
                                      http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
                                      Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...

Komentarz

• Ferd
                                        Rider
                                        • 2011
                                        • 320

Teraz jeżdżąc manuałem widzę jak bardzo to męczy.

No bez przesady, bez przesady,

Komentarz

• gruto
                                          L&K
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 1262
                                          • Octavia III (5E3)
                                          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

stary - podgrzewane fotele i tempomat !!! to jest coś , nie jakies tam czujniki wycieraczek , nie potrzeby bajer ......brat w golfie urwał tak pióro na oblodzonej szybie :|
                                          potwierdzam pakiet GSM , i dobre radio - mam bolero i weź sunset fajna sprawa

Komentarz

• numer11
                                            Classic
                                            • 2012
                                            • 8

Felg na pewno nie zmienię na 17. Bardziej cenię komfort. Chyba że w Polsce zrobią jeszcze ze dwa Euro i może jakąś olimpiadę to drogi będą jako takie.
                                            Mam nadzieję że DSG znacznie pomoże jeśli chodzi o przyczepność przy przyspieszaniu.

Mam jeszcze pytanie co do DSG. Jak w zimie radzi sobie automat? Chodzi mi o zaśnieżone dorgi, wyjazdy na narty, wyjazdy z garażu z dość stromym podjazdem itp? Czy pojawiają się jakieś znaczące problemy?
                                            Czy używa się w takich sytuacjach trybu D z ręcznym wybieraniem biegów?
                                            Ja poza kilkudziesięcioma kilometrami w lecie nie mam żadnego doświadczenia w automacie.

Z dodatków jak na razie zrobił mi się prawie full wypas:
                                            DSG
                                            xenony
                                            pakiet biznes
                                            sunset
                                            alarm
                                            gwarancja do 60 tyś km
                                            schowek na parasol
                                            koło zapasowe.

(Pytanie o schowek w podłodze bagażnika - czy jest praktyczny? ze zdjęć widzę że zmniejsza on pojemność bagażnika -wydaję mi się że jest to niejako pudło wsadzone do bagażnika)

Cena ponad 92 tyś.
                                            Sam się teraz zastanawiam czy to rozsądne. W sumie auto chciałbym potrzymać z 10 lat więc....
                                            Może jakieś alternatywy?

Komentarz

• ary
                                              Rider
                                              • 2011
                                              • 634

Pytanie o schowek w podłodze bagażnika - czy jest praktyczny? ze zdjęć widzę że zmniejsza on pojemność bagażnika -wydaję mi się że jest to niejako pudło wsadzone do bagażnika
                                              Pojemność owszem zmniejsza ale jest on w bardzo prosty sposób demontowalny jak potrzebujesz dodatkowej przestrzeni. Zaletą niewątpliwą takiej podwójnej podłogi jest to, że wszystkie małe rzeczy ładujesz na dolny poziom i nie walają się po pustym bagażniku. Ponadto po złożeniu tylnych oparć dostajesz płaską przestrzeń ładunkową.
                                              O2 Scout 1.8 TSI

Komentarz

• rowerek
                                                Rider
                                                • 2010
                                                • 449

Cena ponad 92 tyś.
                                                Sam się teraz zastanawiam czy to rozsądne. W sumie auto chciałbym potrzymać z 10 lat więc....
                                                Może jakieś alternatywy?
                                                Jak już wydajesz taką kasę to ja bym pomyślał o czymś innym. Mianowicie o nowym Passacie 1.8tsi Comfortline + pakiet 990 + pakiet Komfort. Cennikowo wychodzi 102 270zł ale też masz bluetooth, też radio dotykowe, biksenony skręte z ledami, czujniki parkowania przód+tył, dostęp bezkluczykowy i elektryczną roletę tylnej szyby plus to co standardowo dla Comfortline. No i w tej cenie nie ma DSG. Generalnie teraz Passat cenowo wychodzi korzystniej niż Superb (właśnie dzięki fajnym pakietom) a rabaty też potrafią dać dobre więc jak masz czas i chęci to wpadnij do VW rozeznać się w sytuacji.

Komentarz

• Ferd
                                                  Rider
                                                  • 2011
                                                  • 320

rowerek

Za taką cenę i na 10 lat, to z grupy VW proponowałbym właśnie albo Passata albo Jettę, a nie Octavię czy Superba

O innych producentach nie wspominam, ale C5 fajnie wygląda i kosztuje :wink:

Komentarz

Pracuję...